Dlaczego warto sięgnąć po kawę mieloną?

Kawa mielona – przez wielu uważana za napój Bogów, stanowi nieodzowny element poranka milionów ludzi na całym świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia i wiąże z nią nie tylko poranki, ale i chociażby popołudniowe spotkania ze znajomymi. Sam fakt, że taką rolę przybrała we współczesnym społeczeństwie nie jest jednak jedynym powodem, ze względu na który powinniśmy po nią sięgnąć. Co jeszcze skrywa w sobie ten napój (a właściwie rzecz biorąc zmielone ziarna, które po dodaniu wody stają się takowym)?

Pozytywne strony kawy

Kawa jest znana na całym świecie. W sklepach można ją kupić w postaci zmielonej lub ziarnistej (tę drugą i tak trzeba poddać mieleniu), a samą w sobie można ją spożywać w postaci “fusowej” (a zatem bezpośrednio zalanej wodą) lub ekspresowej (z ekspresu ciśnieniowego). Niezależnie od tego, na którą z tych opcji się zdecydujemy, musimy mieć świadomość, że kawa:

  • dostarcza mnóstwa energii – to właśnie ta właściwość kawy jest najbardziej rozpowszechniona i znana; duża dawka kofeiny, która znajduje się w kawie dodaje energii i rozbudza i właśnie za sprawą tego kawa spożywana jest najczęściej o poranku;
  • pomaga w odchudzaniu – kawa mielona jest idealnym pomocnikiem w gubieniu kalorii – chcąc jednak korzystać z tych jej właściwości, musimy pić ją w pierwotnym stanie. Bez dodatku cukru, śmietanki oraz mleka;
  • zmniejsza ryzyko depresji – niejednokrotnie przeprowadzane badania udowodniły, że kawa pobudza nie tylko pod względem fizycznym, ale i psychicznym; wszystko ze względu na wysoką zawartość serotoniny i dopaminy, które są głównymi “winowajcami” dobrego nastroju;
  • zwiększa naszą skuteczność w czasie treningów – niejeden sportowiec przed treningiem zażywa substancje mające za zadanie wspomóc go na siłowni; nie każdy jednak wie, że doskonałą “przedtreningówką” może być właśnie kawa, dzięki której odczuwamy mniejsze zmęczenie w czasie wysiłku fizycznego;
  • jest źródłem wielu antyoksydantów – choć jest ich przeszło tysiąc, te najważniejsze odpowiadają za zapobieganie chorobom nowotworowym oraz przeciwdziałanie (a na pewno spowalnianie) procesów starzenia się ciała; niwelują też wszelkiego rodzaju stany zapalne.

Podsumowanie

Kawa nie bez powodu zyskała tak dużą popularność na całym świecie. Choć nie każdemu pasuje jej specyficzny, mocny smak, absolutnie każdy docenia jej właściwości związane z dostarczaniem energii. Jak się jednak okazuje, nie stanowią one jedynej jej zalety. Tych jest znacznie więcej i każda sugeruje jedno – kawę mieloną trzeba pić!

Tło zdjęcie utworzone przez valeria_aksakova - pl.freepik.com